Překvapivé objevy kolem kávy

Co vlastně měřili

Tým vědců vedený prof. Ing. Janou Hajšlovou, CSc., zjišťoval hladiny dvou látek, které mohou být ve vyšších koncentracích potenciálními škodlivinami a ve vysokých dávkách dokonce sloučeniny zvyšující riziko rakoviny. Tou první je akrylamid a druhou furan.

Zároveň měřili množství kofeinu a celkovou antioxidační aktivitu vybraného typu kávy, zejména pak množství chlorogenové kyseliny. Tento silný antioxidant, podobně jako další látky tohoto typu, brzdí předčasné stárnutí organismu. Navíc pomáhá snižovat negativní důsledky stresů, kouření, znečištěného životního prostředí nebo UV záření. Ale také oddaluje vznik civilizačních chorob, jako je třeba cukrovka II. typu, kornatění cév, některých zhoubných nádorů apod.

Žádné velké rozdíly

Vědci analyzovali čtyři druhy kávy:

  • mletou praženou, ze které se dělá turek,
  • instantní,
  • speciální kapsle do přístrojů určených na přípravu tohoto nápoje, mletou praženou, z níž se připravuje espresso

Každý druh zastupovaly dva vzorky náhodně vybraných značek od renomovaných výrobců. Zjistili, že obsah potenciálně škodlivých látek nepřekročil v žádném ze zkoumaných vzorků normy stanovené českým hygieniky ani hodnoty předepsané Evropskou komisí. A pokud se jednalo o obsah zdraví prospěšných látek, na způsobu přípravy kávy nezáleží. Rozdíly mezi nimi jsou minimální a výsledky tedy srovnatelné.

Když porovnávali obsah kofeinu, naměřili ho o něco víc v espressu a v kapslích. Podobné to bylo s antioxidační aktivitou, díky které má káva řadu pozitivních vlastností na naše zdraví. Ale významné odlišnosti mezi čtyřma hodnocenými druhy kávy a způsoby jejich přípravy nebyly.

Pozor na levné výrobky z tržnic

Pokud jde o možný obsah diskutabilních látek, včetně těch vznikajících pražením, odborníci doporučují spíš výrobky renomovaných výrobců než levné produkty, které se prodávají třeba v tržnicích. To proto, že velkovýrobci mají prostředky na moderní technologie a pravidelnou kontrolu zdravotní nezávadnosti.

Tato rada má však smysl jen pro laika, který nezná špičkové značky a v této oblasti se neorientuje. Jinak pražírny, jako je třeba La Bohéme café, Coffee source, Vescovi nebo Mamacoffee, kupují stejně dobrou nebo i kvalitnější kávu se všemi potřebnými certifikáty a jejich výrobky jsou vynikající. Za velkoproducenty rozhodně nezaostávají, naopak, obvykle je předčí.

Tu instantní si dělejte silnější

Zajímavé byly ovšem i další údaje zveřejněné na tiskové konferenci Institut kávy, který inicioval zmíněnou studii odborníků z VŠCHT.

Pokud jde o rozpustnou, tedy instantní formu, vědci zjistili, že bývá v množstvích doporučovaných výrobci slabší. Když si ji uděláme jednou až dvakrát silnější, přiblížíme se k hodnotám dalších druhů káv nebo jich dosáhneme.

Co se týká povzbuzujícího vlivu kofeinu, existují velké rozdíly v jeho účincích na konkrétního člověka. Bývají dané značnými metabolickými rozdíly mezi jednotlivými lidmi. V populaci navíc existuje zhruba 15 % osob, které ho odbourávají výrazně pomaleji. Ty si musí víc hlídat, kdy pití nápoje, jež ho obsahují (není to jen kafe). Jinak jim hrozí potíže s usínáním, případně další komplikace.

Falešná podezření

Konzumace kávy nezvyšuje riziko infarktu ani hypertenze. Lékařské studie potvrdily, že krevní tlak po ní sice díky kofeinu mírně stoupne, ale brzy klesne. Při pravidelním pití se ho organismus naučí tolerovat a prakticky na něj nereaguje. Mohou ji bez obav pít i lidé s vysokým krevním tlakem, musí ho však mít dobře léčený.

Nevadí ani těhotným. Neměly by ovšem denně vypít víc než 2 až 3 šálky. Ty totiž zhruba obsahují 200 mg kofeinu, což je považované za hranici, která je pro ně rozumná a bezpečná. Stejně tak neohrožuje kojící matku a její dítě při běžné konzumaci (4 až 6 šálků). Jeho koncentrace v mateřském mléku není totiž vysoká.

Snižuje riziko cukrovky a dalších nemocí

Pravidelné a rozumné pití kávy (do 6 šálků denně) je prevencí řady chorob. Odborné studie potvrdily, že u milovníků tohoto nápoje připraveného pomocí filtrování existuje nižší riziko vzniku cukrovky II. typu (3 až 5 šálků denně). Káva snižuje také nebezpečí vypuknutí mozkové mrtvice (v průměru o 15 %), Parkinsonovy nebo Alzheimerovy choroby (první postihuje nervový systém, způsobuje třes, potíže s pohybem a se spánkem, při druhé nemoci dochází k rozpadu poznávacích funkcí mozku, zejména myšlení, paměti, orientace v čase, prostoru atd.).

Zároveň mírně zmenšuje pravděpodobnost vzniku některých zhoubných nádorů, třeba tlustého střeva, konečníku nebo jater. Kofein lze také považovat za užitečnou součást prevence proti vypuknutí astmatu.

Bomba plná antioxidantů

Dospělý člověk může denně bez obav zkonzumovat přibližně 300 mg kofeinu. To odpovídá až 6 šálkům kávy. Díky této dávce z ní lze získat ví antioxidantů než z půl kila ovoce a zeleniny. Zmíněné látky stojí spolu s kofeinem za většinou pozitivních efektů tohoto nápoje na zdraví.

Tím spíš je překvapující, jak málo se u nás pije třeba ve srovnání se Skandinávií. Podle statistik Mezinárodní organizace kávy ji Češi zkonzumují v průměru jen tři kilogramy na hlavu, zatímco třeba Finové víc než jedenáct kilo.