Zpracování kávy

Modernější, šetrnější, ale zároveň nákladnější způsob představuje mokrá metoda. Byla vynalezena Holanďany v 18. století. Plod je po dobu 12 hodin praný ve speciálních strojích a přitom se zbavuje oplodí. Následuje fermentační kvasící proces ve vodních nádržích trvající 12 až 36 hodin. Zde se odloučí poslední zbytky dužniny ulpělé na pergamenové slupce zrna. Po důkladném vyprání se zrno usuší proudem teplého vzduchu a na loupacích strojích se zbaví slupky a částečně i osemení.

Konečnou fází se stává hlazení, leštění, přebírání a výsledné třídění. Na obchodním trhu jsou kávy označovány podle země, či území, kde byly vypěstovány, podle způsobu zpracování (káva praná, či nepraná), podle velikosti, tvaru, barvy a specifické váhy zrna, a také v závislosti na množství nežádoucích příměsí a nečistot.