Druhy čajů

Pu-erh

Tento čaj je vystaven oxidačnímu procesu ještě několikanásobně déle než černý čaj a v oxidaci pokračuje i během uskladnění jako hotový produkt. Je to jeden z nejkvalitnějších čajů vůbec. pu-erh produkují tzv. "velkolisté" čajovníky a je pojmenován podle stejnojmenného městečka v provincii Yunnan, která na jihu Číny sousedí s Laosem.Tento čaj se neskladuje v hermeticky uzavřených nádobách, ale nechává se dýchat, což dále ovlivňuje jeho vlastnosti. Tyto čaje mohou být staré i 10-50 let, ovšem tomu odpovídá i cena. 

Lisované čaje

Hotový čaj - černý, Oolong, zelený se nepaří a slisuje do formy - cihla, placka, koule, někdy je slepen rýžovým nálevem. 

Práškový čaj - japonská mačča

Velmi jemný zelený pudr, dříve pěstovaný v Číně, nyní pouze v Japonsku. Po sklizni se listy rozdrtí na jemný prášek. Existuje několik kategorií dle kvality čajových listů.

Ovocný čaj

Čaj ze sušeného ovoce a části sušených rostlin, podíl ovoce min 50%. Nejlepsí je v pyramidách jako diamond čaj.

Bylinný čaj

Čaj z částí bylin nebo jejich směsí s pravým čajem, ovocným čajem, podíl bylin min 50%. Jemná chuť a velká síla.

Instantní čaj

Instantní výrobek obsahující čajový extrakt a jiné složky. Nejméně kvalitní čaj.