Recepty na přípravu kávy

Káva Val d'Aosta

Ingredience (4 porce):

4 espressa

3 malé sklenice Grappa

1 sklenice Genepy (likér Val d'Aosta, který můžete nahradit suchým červeným vínem)

cukr podle chuti

Pracovní postup:

Tradičně připravované a servírované v grolla – dřevěném uzavřeném poháru s množstvím nástavců, ze kterých mohou různí lidé pít najednou nebo v coppa dell'smicizia (šálek přátelství) – dřevěná mísa s množstvím nástavců. Nalijte všechny ingredience do grolla (káva musí být velmi horká). Pořádně rozmíchejte, aby se rozpustil všechen cukr a ihned podávejte.

 

Kávový punč

Ingredience (6 porcí):

½ l horké kávy

½ l bílého portského

½ l rumu

100 g kandysového hnědého cukru

Pracovní postup:

Nalijte kávu do hrnce, přidejte rum a portské a zahřívejte až k bodu varu. Poté přidejte kandysový cukr, ochutnejte a přidávejte do té doby, než bude káva dostatečně sladká. Když se rozpustí všechen cukr, podávejte v tradičních částečně zaplněných sklenicích.

 

Císařská káva

Ingredience (3 porce):

3 espressa

3 vaječné žloutky

3 kávové lžičky cukru

3 dl mléka

2 malé sklenice brandy

Pracovní postup:

Ušlehejte žloutky s cukrem a brandy. Přidejte horké mléko a horkou kávu.

TIP: lehce našlehejte mléko a přidávejte ho velmi pomalu až na samý závěr. Nejlépe chutná s čokoládovým dortem.

 

Dánská káva

Ingredience (6 porcí):

6 vajec

nastrouhaná kůra z jednoho citronu

100 g cukru

¾ l silné, vychlazené kávy

1 velká sklenice brandy

Pracovní postup:

Ušlehejte vejce s citronovou kůrou a poté přidávejte cukr po troškách, dokud nevznikne lehká našlehaná pěna. Za stálého míchání pomalu přilévejte kávu a brandy. Podávejte ve vychlazených čajových šálcích nebo „baňatých“ sklenicích.

 

Irská káva

Ingredience (3 porce):

2 lžíce cukru

1 lžíce vody

9 kávových lžiček smetany ke šlehání

6 lžic irské whisky

4 šálky horké kávy

Pracovní postup:

Přiveďte vodu s cukrem k bodu varu a zhruba po jedné minutě přidejte whisky a horkou kávu. Zamíchejte a nalijte do předem vypařených sklenic. Opatrně nalijte smetanu do sklenice tak, aby zůstala na povrchu kávy (3 kávové lžičky na jednu sklenici).

TIP: smetanu lehce našlehejte tak, aby zůstala na povrchu kávy. Můžete přidat Grand Marnier nebo Calvados.

 

Kávový sorbet

Ingredience (4 porce):

200 g cukru krupice

2 dl espressa

Pracovní postup:

Smíchejte ½ l vody a cukr tak, aby vznikl sirup, který pár minut povařte. Nechte ho vychladnout a poté přimíchejte do kávy. Nechte překapat tak, aby vznikla hladká směs. Hotovou směs uložte do mrazáku. Je nutné ji často promíchávat, aby hmota vytvořila ledovou tříšť.

 

Ledová káva

Ingredience (4 porce):

4 espressa

4 kávové lžičky cukru

12 kostek ledu

Pracovní postup:

Rozdrťte led a přidejte jej do předem oslazené kávy. Nalijte do šejkru a protřepejte, dokud nevytvoříte nadýchanou krémovou směs.

TIP: směs můžete šlehat ve šlehači na nízké obrátky a poté servírovat ve sklenici typu flétna.