Balení a skladování kávy

Balení a skladování kávy

Tak jako nejsrdečnější dárek pro osobu nám nejdražší a možná ještě lépe, se musí zabaliti kávová zrna, aby vydržela přepravu dalekou. Aby vydržela nakládání nejhorší a také cestu ve vozících, na lodích a koních, až k nám, k pravidelným a náruživým odběratelům tohoto tmavého moku. Proto je věnována značná pozornost balení kávy a dnes také použitým materiálům na výrobu obalu. Vše je komplikováno novými předpisy ze strany států EU i USA, které zavádějí tvrdá omezení na určité druhy materiálů. Jedná se především o hliníkové folie, které v poslední době upadají v nemilost. Donedávna se používaly dvojité obaly, zrno bylo uzavřené ve vnitřním sáčku, který byl vsazen do vnějšího přepravního obalu. Dnes je trendem jednorázový laminovaný obal. Jeho použití je samozřejmě ekonomicky výhodnější. Menší objem šetří náklady na dopravu a navíc spotřebitel může sáček po použití znovu pevně uzavřít a tím zachovat aroma a čerstvost zrn.

Druhy používaného obalového materiálu jsou dané příslušnou balící technikou a také specifickými požadavky, například vakuově nebo v ochranné atmosféře dusíku. Zrna jsou balena strojově poloautomaticky nebo automaticky na dávkovacích zařízeních. 

Další důležitou věcí, která ovlivní kvalitu kávy stejně, jako obalový materiál, je i správné uskladnění kávy. Musí být uložena v uzavřené, suché a vzduchotěsné nádobě a uložena na tmavém a chladném místě.

Nesmíme zapomenout na to, že kávě nejvíce škodí voda a proto bychom neměli (i když se to někdy doporučuje) kávu uchovávat v lednici. Při každém otevření chladničky totiž na dóze s kávou kondenzuje vlhkost, která kávu znehodnocuje. Lepším řešením je dát vzduchotěsně zabalenou kávu do mrazničky. Pokud zamrazíme celá pražená zrna kávy, můžeme je semlít mražená a není nutno je před samotným mletím rozmrazovat. Neméně důležité je uskladnění zelených i pražených zrn ve zpracovatelských závodech, ještě před expedicí.

Nutno brát v úvahu fakt, že pražená zrna mají větší nároky než zelená, protože snadněji pohlcují nežádoucí pachy a vlhkost a tím snadněji podléhají nákazám. Nedoporučuje se společné uskladnění zeleného a praženého zrna.

Obaly, většinou pytle, se musí udržovat v suchém prostředí na dřevěných podlahách nebo paletách v dobře větratelných skladech a také by měly být chráněny před slunečním světlem.